Foto vd Week: Pieter Hugo’s Nollywood

Fotograaf Pieter Hugo maakte een serie foto’s over Nollywood’s filmindustrie. De grens tussen realiteit en symboliek vervaagd.


Nigeria’s ‘Nollywood’, ondertussen de op 2 na grootste filmindustrie ter wereld (inderdaad, na Hollywood en Bollywood), levert per jaar rond de 1000 nieuwe producties af. Nollywood maakt onafhankelijke films, die gemaakt zijn voor en een reflectie zijn van haar Afrikaanse afnemers; een bijzondere vorm van zelf-representatie van het continent. Want hoewel Afrika een rijke orale traditie heeft, worden nu voor het eerst de verhalen op zo’n grote schaal via het medium film vertelt. Romantiek, hekserij, machtsstructuren, het familieleven, prostitutie, corruptie en vriendschap, alles komt voorbij. Vaak snel in elkaar gemonteerd en met over-de-top acteurs, in een paar dagen gemaakt.

In 2009 maakte de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo (bekend van zijn prachtige werk ‘Hyena and other Men’ uit 2005) een project rondom de gelaagde realiteit van Nollywood. Hugo raakte gefascineerd door de manier waarop in een paar dagen van veel hectiek,
weinig budget en ogenschijnlijke anarchie complete films werden afgeleverd die gretig aftrek vonden. Zijn eerste idee was om tijdens de opnamen van de films foto’s te maken die de heftige scene’s en hectiek moesten vastleggen. Toen dat niet naar zijn zin lukte, verzamelde hij een team van 40 acteurs uit Nollywood en vroeg hen de stereotypische mythes en symbolen van films uit Nollywood na te spelen.
De serie portretten confronteert ons met een surreële ervaring. De situaties zijn in scene gezet, maar zouden op een set realiteit kunnen zijn. De situaties zijn onderdeel van een sociale symboliek die ver van onze belevingswereld afstaat. Rauw, surreëel, aangrijpend. Wat is fictie en wat is waarheid?Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto vd Week en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Foto vd Week: Pieter Hugo’s Nollywood

  1. Bubber zegt:

    That’s way the betsset answer so far!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s