Vrouwen demonstreren tegen seksueel geweld Congo

Duizenden vrouwen hebben vandaag in Congo een demonstratie gehouden die een einde aan de massaverkrachtingen in het gebied moet afdwingen. De protestactie werd geleid door presidentsvrouw Olive Kabila.

De demonstratie vond plaats in het kader van de derde Internationale Wereldvrouwenmars. Er waren vrouwen uit zeker 42 verschillende landen aanwezig. Volgens Al Jazeera was het een kleurrijke optocht die vreedzaam verliep. Veel van de ruim 1700 demonstraten droegen spandoeken, met teksten als ‘tegen seksueel terrorisme’. De actie vond plaats in Bukavu, hoofdstad van de provincie Kivu, waar veel rebellengroeperingen opereren.

Collectieve actie

Het is een uitzondering dat de vrouwen van Congo collectief hun stem laten horen (hopelijk zijn ze geinspireerd door de vrouwen van Liberia, die door middel van protesten en demonstraties vrede afdwongen in hun land).  Volgens cijfers van de VN zijn alleen al vorig jaar in Congo 15,ooo vrouwen verkracht.

Oorlog tegen vrouwen
Journaliste Marcia Luyten schreef in de IS van deze maand een uitgebreid artikel over de oorlog tegen de vrouwen van Congo. Het artikel laat vooral de chaos en onduidelijkheid van het conflict zien, dat in de afgelopen jaren aan meer dan zes miljoen mensen het leven heeft gekost. De verkrachtingen worden systematisch ingezet en de gruwelijke daad wordt door zowel rebellen als regeringsmilitairen als burgers gepleegd.

Meer informatie
Amnesty International voert actie tegen het geweld in Congo. ‘Weapons of War’ is een bekroonde documentaire die zowel de daders als slachtoffers van de verkrachtingen in Congo aan het woord laat. Oxfam Novib publiceerde onlangs een uitgebreid rapport over de verkrachtingen in Congo. In 2008 reisde de Rwandese Leah Chishugi naar Oost-Congo en maakte een korte documentaire over de verschrikkingen en slachtoffers van het land.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrouwen demonstreren tegen seksueel geweld Congo

  1. acwvisie zegt:

    Een toonbeeld van moed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s