Media en Glamour in Oost-Afrika

Het Oost-Afrikaanse medialandschap is de laatste jaren flink aan het veranderen. Waar er vroeger voornamelijk staatskranten waren en onafhankelijke journalistiek bijna onvindbaar was, zijn er de afgelopen jaren steeds meer vrije en onafhankelijke media ontstaan.

Naast politieke informatie zie je daarnaast dat er ook bladen bijkomen die aandacht besteden aan schoonheid, reizen en lifestyle. Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

Reizen, kunst en fotografie
Getipt via Boombastic Element; sinds september is er een nieuw online magazine over ontwikkeling, reizen, kunst en fotografie uitgekomen in .. Oost-Afrika! De makers van het glossy magazine MeasureMag willen de alledaagse realiteit van de regio laten zien. Zoals ze het zelf verwoorden op de nieuwe site:

‘Covering a lot of distance in the region, The Measure is an outlet to punctuate the distance of travel with features, articles, photography and photo-journalism, as well as more casual thoughts, musings, and creative writing’

De site ziet er interessant en professioneel uit. Wat opvalt zijn de prachtige foto’s en raak gekozen onderwerpen (zoals een artikel over de betoverende bewerkte en kleurige deuren van Zanzibar, die elk een eigen geschiedenis vertellen, of een foto-essay over de invloed en handel van kat, een plantachtige drug,  in een Keniaans dorp).

African Woman Magazine
Trouwens, er is ook glamour onder de Oost-Afrikaanse zon. Zo maakt Ugandees media-icoon Sylvia Owori, die sinds kort ook als internationale ontwerpster door het leven gaat,  het lifestylemagazine ‘Africa Woman Magazine‘. Deze maandelijkse glossy die geproduceerd wordt vanuit de hoofdstad Kampala in Oeganda wil de zwarte Afrikaanse vrouw een stem geven. Mode en lifestyle zijn belangrijke ingrediënten maar Owori zorgt ook dat er in haar blad ruimte is om taboes in de samenleving, zoals AIDS of prostitutie, bespreekbaar te maken. In slechts een paar jaar tijd is het magazine zo populair geworden, dat het nu ook in Kenia, Tanzania, Soedan en Rwanda verkocht wordt.

The making off
Verschilt het maken van een glossy blad in Afrika veel met de manier waarop dat in Nederland gebeurd? In een boeiende aflevering van NieuwsLlink vertrok Jildou van der Bijl, hoofdredacteur van de populaire vrouwenglossy Linda, naar Oeganda om te kijken hoe het African Woman Magazine tot stand komt. Ze belandt in de paradoxale realiteit van het maken van een glamourblad in een land waar het merendeel van de inwoners straatarm is.

Glossy en glamoureus Afrika; to be continued..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s