Campagne voeren; borstvergrotingen, humor en geld

Verkiezingen worden vaak als graadmeter van democratie gezien. Vertaalt vanuit het Grieks staat democratie voor ‘volksheerschappij’; het volk kiest dus haar eigen vertegenwoordigers. Dat dit proces niet loepzuiver verloopt mag in dit postmoderne tijdperk duidelijk zijn.In dit blog schrijf en reflecteer ik voornamelijk over sociale en politieke verandering in Oeganda en omliggende Oost-Afrikaanse landen. Dit keer nieuws uit India, Venezuela en Brazilië om meer inzicht te krijgen in de wondere wereld van geld, campagnes en verkiezingen..

Rent-a-crowd
In de aanloop naar de verkiezingen in de Oost-Indiase deelstaat Bihar zijn veel bedrijfjes uit de grond gestampt die menigtes verhuren aan politieke kandidaten. Die laatste zijn nog wel eens bang dat niemand naar hun politieke speech wil luisteren. Het lijkt misschien een prijzige aangelegenheid, maar voor 100 roepies (ongeveer 1 euro 70) heb je in ieder geval een enthousiasteling die quasi-geïnteresseerd in je proclamatie is. Volgens de NOS betaalt men meer voor vrouwen (bijna het dubbele) dan het bedrag dat een man opstrijkt. Dit omdat de politie vrouwen minder snel agressief zou behandelen. De Hindustan Times meldt dat de bedrijfjes die de mensen verhuren de vraag nauwelijks aankunnen. Zo zegt Shailendra, een sales-executive van een van de bedrijfjes; “The demand is so strong that we were unable to meet it. I wish they held elections more often!”

Kies voor een borstvergroting!
Venezuela’s obsessie met het perfecte lichaam kan Gustavo Rojas wel eens tot president van het land kronen.  De Venezuelaanse oppositiekandidaat besloot op een ludiek manier zijn partijkas te spekken. Iedereen die een bedrag hoger dan zes euro op zijn rekening stort, dingt mee naar het winnen van de hoofdprijs; een borstvergroting. Mannelijke deelnemers hier wellicht geen behoefte aan hebben mogen de prijs doorspelen naar vrouwlief. De actie loopt als een trein in het Zuid-Amerikaanse land, waar per jaar gemiddeld 30.000 vrouwen hun borsten laten vergroten, aldus de Associated Press.

Doodserieuze verkiezingen
In de aanloop naar de verkiezingen in Brazilië van aanstaande oktober heeft de regering bekendgemaakt niet tegen een geintje te kunnen. Satire en humor in de media zijn tot de verkiezingen verboden en zelfs via de wet illegaal gemaakt, aldus Al-Jazeera. Cabaretiers en opiniemakers hebben besloten te vechten voor het recht op ridiculisering en stappen naar de rechtbank. Zij kunnen niet lachen om de straf die staat op het ridiculiseren van politici; 1120,000 dollar, een serieus bedrag.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s