Bomaanslagen in Kampala op WK-fans; 74 doden

Zondag 11 juli zijn door twee simultane bomaanslagen in Kampala zeker 74 mensen om het leven gekomen. De bommen gingen af terwijl mensen aan het kijken waren naar de WK-finale Spanje-Nederland. De aanslag is opgeëist door de exremistische groep Al-Shabaab.

Al-Shabaab heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gedreigd met aanslagen in Oeganda. De extremisten, die claimen dat zij banden hebben met Al-Qaeda, zijn uit op vergelding voor de Oegandese militaire aanwezigheid in Somalië. Oeganda levert een paar duizend militairen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie die de Somalische regering steun biedt tegen extremisten zoals van Al-Shabaab. Oeganda biedt bovendien onderdak aan een missie van de Europese Unie die tweeduizend Somalische regeringssoldaten traint. Als Al-Shabaab inderdaad achter de aanslagen zit, zou dat de eerste keer zijn dat de groepering toeslaat buiten Somalië.

Verdachten
Maandag zijn 4 verdachten opgepakt in verband met de aanslag op de WK-fans. Die arrestaties volgden op de vondst van een niet ontplofte bomgordel die in Kampala is gevonden. „Al-Shabaab zat achter de dubbele bomexplosie in Oeganda”, zo verklaarde Sheikh Ali Mohamud Rage, woordvoerder van Al-Shabaab, gisteren in de Somalische hoofdstad Mogadishu. „Wij hebben Oeganda gewaarschuwd om geen troepen uit te zenden naar Somalië; ze hebben ons genegeerd. We zullen ze overal aanvallen als Oeganda zich niet terugtrekt uit ons land”, aldus Rage.

Hieronder een video van Al-Jazeera

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s