President Museveni: “Ik regeer het land, niet donoren!”

Discussie tussen President Museveni en donoren over hervormingen in de aanloop naar de verkiezingen in Oeganda in februari 2012.

“Donoren moeten mij niet vertellen hoe ik het land moet regeren, daar ben ik zelf prima toe in staat!” Aldus President Museveni van Oeganda in reactie op verschillende donoren die zich in het Oost-Afrikaanse land met ontwikkelingszaken bezighouden. Tijdens een boekpresentatie over politiek en besluitvorming in Kampala afgelopen week uitte Museveni zijn ongenoegen over donoren die in ruil voor assistentie bij ontwikkeling eisen stellen aan beter bestuur en leiderschap.

Museveni’s reageerde hiermee  op de stijgende druk van lokale en internationale groepen om het politieke bestuur te verbeteren en mensenrechten te beschermen.  De Verenigde Staten, een van de grootste geldschieters in Oeganda, heeft democratie en goed leiderschap topprioriteiten gemaakt in haar agenda voor Oeganda en houdt nauwlettend de weg naar de verkiezingen in de gaten die in februari 2010 plaatsvinden.

Onwil
De uitspraken van President Museveni reflecteren de onwil van de regering om de vraag naar hervormingen voor de verkiezingen in te willigen. Volgens de oppositiepartij zijn deze hervormingen nodig om het huidige kieselectoraat te ontbinden, en moeten er meer internationale toezichthouders komen om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen.

“Naar ons wil Museveni niet luisteren”, aldus Christopher Kibanzanga, hoofd van de oppositie in het parlement. “Donoren hebben de sleutel in handen om de hervormingen door te voeren; naar hen luistert de President uiteindelijk wel. In 2005 heeft Museveni dankzij de dwingende oproep van donoren een meerpartijenstelsel aangenomen. Dat moet nu ook gebeuren met de hervormingen die nodig zijn voor eerlijke verkiezingen”.

Bron: www.allafrica.com

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Actueel en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s